Mária | 30 Ιουλίου, 2024 | ιστορία των καλλυντικών
Θέλετε ένα διασκεδαστικό καλοκαιρινό διάβασμα; Έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με ενδιαφέρουσες και μερικές φορές παράξενες στιγμές από την ιστορία των καλλυντικών και των αρωμάτων που δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε σήμερα. Κάποιες από αυτές όχι μόνο θα σας διασκεδάσουν, αλλά και θα σας εκπλήξουν.
Η ιστορία των καλλυντικών και των αρωμάτων είναι μια συναρπαστική ιστορία της ανθρώπινης επιθυμίας για ομορφιά, η οποία συχνά οδηγεί σε απίστευτες και μερικές φορές παράλογες πρακτικές. Αυτό που σήμερα μπορεί να φαίνεται τρελό θεωρούνταν κανόνας και σημαντικό μέρος των πολιτιστικών τελετουργιών. Αυτά τα ιστορικά γεγονότα μας υπενθυμίζουν πόσο διαφορετική και δημιουργική μπορεί να είναι η ανθρωπότητα στην αναζήτηση του ινδάλματος της ομορφιάς.
Η Κλεοπάτρα, η θρυλική αιγυπτιακή βασίλισσα, ήταν γνωστή για την ομορφιά της και την αγάπη της για την πολυτέλεια. Έκανε λουτρό σε γάλα γαϊδούρας για να διατηρεί το δέρμα της απαλό. Για αυτή την εξωφρενική τελετουργία, χρειάζονταν περίπου 700 γαϊδούρια για να υπάρχει αρκετό γάλα για τα λουτρά.
Θα μείνουμε με την Κλεοπάτρα για λίγο. Στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, οι γυναίκες αγόραζαν λουτρά με περιττώματα κροκόδειλου και τα χρησιμοποιούσαν ως μάσκα προσώπου. Η προαναφερόμενη ηγέτιδα μάλιστα συμπεριέλαβε αυτή τη συμβουλή στο βιβλίο ομορφιάς που έγραψε.
Η χρήση των περιττωμάτων δεν ήταν άγνωστη ακόμη και στους αρχαίους Ιάπωνες. Η γουανίνη από τα περιττώματα του αηδονιού χρησιμοποιούνταν από τις γκέισες για τον καθαρισμό και την αναζωογόνηση του δέρματος. Τα περιττώματα πουλιών μετατρέπονταν σε σκόνη και στη συνέχεια απλώνονταν σε όλο το πρόσωπο, δημιουργώντας μια πορσελάνινη όψη όταν αφαιρούνταν. Πολλά κορυφαία σπα στην Ιαπωνία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική.
Τα κόπρανα δεν είναι το μόνο προϊόν αποβλήτων που χρησιμοποιήθηκε στην ιστορία της φροντίδας ομορφιάς. Στην Αρχαία Ρώμη, τα ούρα χρησιμοποιούνταν σε μάσκες προσώπου για να δημιουργήσουν μια φυσική λάμψη καθώς και για να μαλακώσουν και να απαλύνουν το δέρμα. Ακόμη πιο παράξενη σήμερα μπορεί να φανεί η χρήση του ως λευκαντικό δοντιών και για την πρόληψη της τερηδόνας. Ωστόσο, ήταν τόσο αποτελεσματικό που χρησιμοποιήθηκε σε πολλά στοματικά διαλύματα μέχρι τον 18ο αιώνα.
Αρώματα από ζωικές εκκρίσεις Πολλά αρχαία αρώματα περιείχαν συστατικά από ζωικές εκκρίσεις, όπως η άμβρα από τα εντόσθια της φάλαινας ή μόσχος από το ελάφι του μόσχου. Αυτά τα συστατικά εκτιμούνταν για την ικανότητά τους να δεσμεύουν τα αρώματα και να τους προσδίδουν ιδιότητες μακράς διάρκειας. Σήμερα, οι ουσίες αυτές έχουν αντικατασταθεί ως επί το πλείστον από συνθετικές εναλλακτικές λύσεις. Εφαρμόστε σε καθαρό, στεγνό δέρμα της μασχάλης.
Τα αρώματα με ασυνήθιστα συστατικά ήταν δημοφιλή κατά την Αναγέννηση. Ένα από αυτά ήταν το «άρωμα γάτας», το οποίο περιείχε εκχύλισμα από αδένες γάτας. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτά τα αρώματα είχαν αφροδισιακή δράση και αύξαναν την ελκυστικότητα.
Αν νομίζατε ότι οι διεστραμμένες πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν, κάνετε λάθος. Είναι τόσο αθάνατες όσο και οι επιθυμίες μας να διατηρήσουμε την ομορφιά και τη νεότητά μας. Απόδειξη αυτού είναι η «διαδικασία χαστούκι», για την οποία θα πληρώσετε περίπου 350 δολάρια σε έναν πιστοποιημένο ειδικό στην Ταϊλάνδη. Το χαστούκι θεωρείται ότι σφίγγει το λίπος του προσώπου και απαλλάσσει το πρόσωπο από τις ρυτίδες. Η διαδικασία λειτουργεί επίσης στο στήθος και τους γλουτούς για να πλάσει αυτές τις περιοχές. Εσείς τι λέτε, πόσα είστε διατεθειμένοι να υπομείνετε για την ομορφιά;